Nieuwe gasketelwet: wat betekent dit voor u?
Per 1 april 2023 heeft onze overheid een nieuwe gasketelwet ingevoerd. Deze wet bepaalt dat alleen gecertificeerde bedrijven gasketels mogen installeren, onderhouden en repareren. Heeft deze wet gevolgen voor u? Ja!
Waarom een nieuwe wet?
Met de nieuwe gasketelwet (BRL 6000-25) wil de overheid de veiligheid rondom gashaarden vergroten. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar het aantal kolmonoxidevergiftigingen door het gebruik van gastoestellen in Nederland.

 

Wat houdt de nieuwe wet in?
Voortaan mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven werken aan gastoestellen (gasverbrandingsinstallaties). Gecertificeerde bedrijven zijn te herkennen aan de CO-Vrij certificering. Deze bedrijven moeten speciaal opgeleide installateurs in dienst hebben. Twijfelt u? Vraag de monteur dan naar zijn bedrijfspas of Vakpaspoort. Daarop staat het CO-Vrij logo.

 

Wet: ‘Schakel een expert in’
Als gebruiker van een gashaard mag u volgens de gasketelwet zelf geen onderhoud uitvoeren aan uw gashaard. Zelfs het reinigen van de binnenzijde van het glaswerk is niet toegestaan. Al het onderhoud moet gebeuren door een gecertificeerde partij.

Wat zijn de gevolgen voor ons?
De gasketelwet brengt extra werk met zich mee. We moeten bijvoorbeeld meer metingen uitvoeren en checklists invullen. Ook registreren we uw haard online. In een online dossier borgen we de complete historie van uw gasketel, inclusief alle relevante documentatie.
Wat zijn de gevolgen voor u?
Om te voldoen aan de strenge eisen van de gasketelwet, zijn we genoodzaakt een CO-Vrij tarief te berekenen. U vindt dit tarief expliciet vermeld op de factuur die u van ons ontvangt. Dit betekent het volgende:
Onderhoudsabonnement Premium

• Was € 125,- per jaar
• Wordt € 130,- + € 45,- per jaar (vanaf 1 oktober 2023)

Onderhoudsabonnement Excellent

• Was € 145,-
• Wordt € 150,- + € 45,- (vanaf 1 oktober 2023)

Kans op een steekproef
Keuringsorganisatie Kiwa controleert CO-Vrij gecertificeerde installateurs. Dat doen ze via steekproeven. Er is een kans dat een Kiwakeurmeester aanwezig is bij het jaarlijkse onderhoud aan uw gashaard. Dit kan fysiek zijn, maar ook online. Uiteraard geeft onze monteur aan of er een steekproef plaatsvindt.

Samengevat
De belangrijkste voordelen van de gasketelwet:
• Altijd een veilige gashaard (wettelijk gekeurd)
• Onderhoud conform richtlijnen fabrikant en wetgever
• Volledige documentatie in persoonlijk dossier (online)
Vragen over de gasketelwet? Laat het ons weten.

Meer informatie over de gasketelwet staat op de website van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.